Blog

јул 15, 2020

Bansek za meso, drvo i metal – koje su razlike i kada se koriste

Vreme čitanja: 3 minuta

Kako bi proces sečenja bio brži i jednostavniji i kako bi što preciznije izvršili sečenje mesa, kosti, drveta ili metala, potrebna vam je odgovarajuća mašina. Najpre ćemo napraviti razliku između bansek mašine za drvo, banseka za metal i banseka za meso i kosti.

Iako gotovo sve bansek mašine, nezavisno od namene funkcionišu na gotovo isti način, postoje značajne razlike u mogućnostima i nameni u zavisnosti od materijala koji treba obraditi.

Koja je razlika između bansek mašine za drvo i banseka za metal?

Bansek za drvo predstavlja osnovno sredstvo za rad gotovo svakog ozbiljnijeg stolara odnosno radnika u industriji obrade drveta. Glavna prednost i osnovna karakteristika bansek mašine za drvo jeste što sa njom može da se vrši precizno pravolinijsko ili krivolinijsko sečenje komada drveta u zavisnosti od potrebe i želje.

Upravo mogućnost preciznog rezanja, presecanja, rezanja tankih furnira bez kidanja, tenon obrazaca, sečenja pod uglom ali i sečenje preciznih krugova čini bansek za drvo nezamenljivom mašinom u svakoj radionici.

Ne postoji velika razlika između  banseka za metal i banseka za sečenje drveta. Glavna razlika je zapravo u samom sečivu koje se koristi. Specijalno izrađena i dizajnirana testera za sečenje metala omogućava bansek mašini da vrši precizno sečenje sa visokom kontrolom smera sečenja uz što manje otpada. Ostale karakteristike u smislu dizajna i načina rada između ove dve bansek mašine su veoma slične i nisu fokus detaljnije obrade u ovom tekstu.

Bansek za meso i kosti – nezamenljiva mašina u industriji prerade mesa

Način na koji se meso seče može da utiče na dosta stvari. Ne samo da utiče na izgled samog proizvoda već može da menja i utiče na strukturu finalnog proizvoda.

Postoje dva tipa bansek mašina za sečenje mesa, a koji odabrati, zavisi pre svega od primene.

Industrijska bansek mašina predstavlja najbolji izbor za sečenje mesa, ukoliko se bavite preradom i distribucijom mesa i u situacijama kada imate velike obime sečenja velikih komada svežeg ali i smrznutog mesa ili kostiju.

Stona bansek mašina je savršeno rešenje za profesionalne kuhinje u restoranima, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima u kojima se po pravilu vrši manje, periodično sečenje mesa. Stone bansek mašine odlikuju manje dimenzije, moguće ih je držati na radnom stolu pri čemu nisu predviđene sa cikluse rada duže od 30 – 45 min.

Glavna razlika između banseka za meso i kosti i banseka koji se koriste za sečenje drveta i metala jeste što su prvi dizajnirani tako da mogu lako da se čiste i dezinfikuju. Moraju biti izrađeni od prohroma odnosno nerđajućeg čelika i moraju da poseduju CE sertifikat odnosno budu u skladu sa HACCP standardima (što je veoma bitno kako je primena u industriji prerade i obrade hrane). Pored toga, sečiva banseka za meso ne donose toliku preciznost sečenja kao što je to slučaj kod banseka za drvo i metal a upravo je preciznost sečenja glavna karakteristika ali i prednost ovih banseka.

Veoma je važno da mašine za sečenje mesa imaju lak pristup koturima, koji mogu biti od aluminijuma ili inoxa, kao i da je moguće lako uklanjanje i čišćenje sečiva zato što je meso veoma specifičan proizvod čiji ostaci lako zaprljaju nož i mogu da ostanu unutar sistema.

Prezentacija Medoc bansek mašine za meso i kosti

Sve navedeno spada u glavne razloge zbog kojih banseci za meso mogu da se koriste samo za sečenje hrane odnosno zbog čega oni NE MOGU da se koriste istovremeno i za sečenje drveta, metala i drugih materijala.

A kako odabrati najbolju mašinu za sečenje mesa je svakako posebna tema koju ćemo obraditi.

Na tržištu postoji veliki broj bansek mašina za meso od kojih su se pojedini izdvoji po svome kvalitetu izrade, lakoj dostupnosti za nabavku, dostupnosti rezervnih delova i servisnoj podršci.

Kompanija Medoc je svakako jedan od lidera na tržištu na polju mašina za obradu mesa. Iz ove kompanije stoji dugogodišnje iskustvo, predanost i konstantno ulaganje u inovacije kako bi pružili mašine vrhunskog kvaliteta. Mahom zastupljene na tržištu zapadne Evrope, od nedavno su dostupne i na našim prostorima gde sa velikim uspehom mogu da pariraju svim nama poznatim brendovima koji se bave preradom mesa.


Podelite blog na društevnim mrežama
Najnovije na blogu:
  • Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?
    Vreme čitanja: 4 minuta

    Pročitajte kako plesan može poboljšati ukus sireva i salama, ali i kako može biti opasna po zdravlje, naročito na mesu. Naučite kako da prepoznate lošu plesan i zašto DRY AGER uređaji omogućavaju bezbedno suvo zrenje mesa.
  • Ripack Pištolji: Vaš ključ ka bezbednom i efikasnom pakovanju
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Ripack pištolji – Vaš partner za brzo, sigurno i efikasno termo-pakovanje. Izdvajaju se po izdržljivosti, ergonomiji, sigurnosti i univerzalnosti. Poboljšajte produktivnost i kvalitet u svim industrijama pakovanja. Pročitajte više o Ripack pištoljma i otkrijte sve njihove prednosti!
  • Sous Vide: Umetnost podešavanja temperature i vremena
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Šta je SousVide kuvanje. Kako postići vrhunske rezultate metodom kuvanja u vakuumu i kako podesiti uređaj kako bi se dobilo vrhunsko kuvano meso? Potpuno besplatno uputstvo koje možete preuzeti i uz pomoć koga sigurno dobijate rezultate sa kojima ćete biti oduševljeni.
, ,