Blog

23 августа, 2019

Kako marinirati hranu za jedan minut

Vreme čitanja: 3 minuta

Mariniranje hrane je od davnina poznat proces kojim mesa domaćih životinja, divljači, ribe, nekih povrća i morskih plodova ostavljamo u mešavini raznih ulja, vina, aromatizovanim začinskim biljima, mlečnim  prerađevinama , povrćem, voćem u zavisnosti od izbora mesa, ukusa i naravno kreativnosti.

Često se postavlja pitanje koliko dugo meso može da stoji u marinadi? U receptima se često može pročitati “meso ostaviti u marinadi preko noći“.

Na šta se odnosi taj termin u mariniranju ?

Nameće se odgovor, da je potrebno našu hranu u marinadi ostaviti više sati da upije arome i sokove pripremljene mešavine, međutim pitanje je da li ćemo dobiti željeni efekat jer zavisi od izbora hrane koju mariniramo, količine i same marinade. Ako uzmemo u obzir da većinu namirnica ne možemo dugo držati u frižideru, pitanje se opet nameće, da li ćemo dobiti ono što želimo?

Mariniranje hrane na tradicionalan način je jednostavno neprihvatljivo za ugostiteljske objekte prvo zbog neiskorišćenog potpunog učinka marinade zatim vremena pripreme, kontrole kvaliteta i ispravnosti namirnica i na kraju možda i najbitnije samog izbora sadržaja marinade.

Mariniranje hrane u Vakuum mašini

Prednost mariniranja vakum mašinom u odnosu na tradicionalan način mariniranja je taj što skraćuje vreme pripreme, hrana bolje upija arome i sokove marinade, omekšava strukturu mesa bez da ono gubi svoja svojstva ( izgleda i kvaliteta ). U praksi se jednostavno izdvojio od konkurencije Holandski proizvođač Vakuum mašina Henkelman po istraživanju i u razgovoru sa šefovima kuhinja, jer se odlikuju najnaprednijom tehnologijom senzora, brzinom i preciznošću rada sa zadatim parametrima. Tako da rad na njihovim mašinama predstavlja pravo zadovoljstvo uz maksimalnu uštedu u pripremi hrane.

Za Henkelman Vakuum mašinu sa naprednim kontrolnim panelom i programom mariniranje hrane, ne postoji prepreka u obradi bilo kog mesa, morskih plodova čak i povrća, za samo jedan minut. da dobro ste pročitali, jedan minut.

Sve marinade daju ukus hrani, ali ne omekšavaju je sve.

Kako izgleda proces mariniranja mesa  u Vakuum mašini: Hranu u posudi sa pripremljenom marinadom staviti u komoru zatvori se  poklopac mašine i  sa zadatim parametrima započinje proces mariniranja gde  dolazi do razmene pritiska.

Prvo što se dešava je da se u komori stvori vakuum pri čemu se mišićna vlakna u mesu šire, a marinada u niskom pritisku počinje da ključa, senzori u Henkelman mašini prepoznaju tačku ključanja (ključanje u vakuumu je na temperaturi od +2 do +6oC) i ne dozvoljavaju u narednim procesima dođe do ključanja, i eventualnog grejanja hrane.

Nakon toga sledi naglo podizanje pritiska gde sokovi, arome bilja i začina  marinade prodiru u meso.

Ceo proces traje oko jedne minute,* u svega  pet ponavljanja.

Da svedemo utiske:

Meso koje ste pripremili pomoću programa za mariniranje  za samo 1 minut je mekše I ukusnije nego da je stojalo 24 – 48h u frižideru na standardnom procesu mariniranja, pri čemu meso zadržava svoj oblik i volumen.

Uvek možete servirati gostu sveže  marinirano meso, a još važnije uvek možete izmeniti sastav marinade ukoliko gost ima poseban zahtev šta želi od začina u marinadi.

Ovo je pogodno ako neko od gostiju ima neki vid netolerancije na sastojke jer neke marinade sadrže kiseline, laktozu, fruktozu, med kao i veliku grupu orašastih plodova, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Vreme, kvalitet, ukus,

zato je Henkelman Boxer vakumirka najbolji prijatelj svake kuhinje.


Podelite blog na društevnim mrežama

Poslednje sa bloga:

, , , , , ,