Blog

18 јуна, 2021

Kako najbolje čuvati i pakovati svežu i smrznutu ribu

Vreme čitanja: 4 minuta

Sve veći broj ljudi se okreće zdravoj ishrani. Ne samo što se sve više vodi računa šta se i gde kupuje već i kako i gde se kupljena hrana skladišti i čuva.

Mnogi misle da je dovoljno staviti hranu u frižider ili eventualno prekriti je folijom?! Znamo koliko nam je frižider olakšao čuvanje namirnica, bez bojazni da će se one pokvariti i da ćemo na kraju morati da ih bacimo. Međutim, frižideri imaju ograničene mogućnosti ali i neke nedostatke.

U frižideru je veoma čest slučaj da namirnica veoma lako poprimi miris neke druge namirnice pa se čak dešava i da se pojave pegice i tamne mrlje na hrani. To su sve znakovi da je namirnica izgubila na svojoj svežini i da je započet proces „kvarenja“ hrane. To se dešava zbog uticaja kiseonika pod čijim dejstvom hrana menja svoja prirodna svojstva, gubi svoj kvalitet i nutritivne vrednosti.

Kako se čuva sveža riba

Činjenica da sveža riba predstavlja veoma kvarljivu namirnicu uticala je da fokus proizvođača bude usmeren ka iznalaženju optimalne metode konzervisanja ribe.

Treba znati i razumeti da riba od momenta kada se izvadi iz vode, kreće da gubi na svežini. Taj proces je u početku spor i ako se od starta riba ne smesti na hladno i vlažno mesto, a najbolje bi bilo ribu čuvati na ledu, taj proces gubljenja svežine eksponencijalno raste.

Po čemu najčešće možemo primetiti da je riba izgubila svežinu?

Po boji. Dakle vizuelno se lako može zaključiti da riba više nije sveža.

Sledeće je po mirisu. Jer se miris sveže ribe dosta razlikuje od onog kada je riba izgubila svoju svežinu najčešće zbog toga što nije pravilno čuvana.

I treće, riba koja je izgubila na svežini počinje da ispušta neku tečnost sličnu sluzi…ali, verovatno je sluzava riba znak koji ukazuje da je riba prilično izgubila na svežini.

Kako možemo da usporimo proces gubljenja svežine kod ribe?

Ovaj proces, koji je neminovan, se na najbolji način može usporiti pravilnim transportovanjem odnosno čuvanjem, od momenta kada se riba izvadi iz vode do samog momenta pakovanja. Dalje je veoma važno na koji način ćete upakovati ribu. U domaćinstvu ali i pojedini proizvođači koji ribu prodaju u supermarketima različito pakuju ribu pri čemu nije svaki način pakovanja adekvatan.

Ubedljivo najbolji način koji je ujedno dao i najbolje rezultate kod pakovanja ribe jeste pakovanje ribe u vakuumu. 

Šta se dešava u vakuumu?

Kako bi se dobio vakuum, potrebno je da se gotovo sav atmosferski vazduh koji se nalazi unutar kese izvuče napolje. Kažemo „gotovo sav“ zato što 100% vakuum nije moguće postići. Na ovaj način smo eliminisali glavnog krivca za razvoj bakterija koje su odgovorne za gubitak svežine, boje, ukusa i mirisa ribe.

Međutim, treba znati da je u vakuumu pritisak znatno niži. Tečnosti u vakuumu imaju nižu tačku ključanja nego kada je tečnost pod atmosferskim pritiskom. Takođe, tečnosti u sredinama sa visokim pritiskom imaju znatno višu tačku ključanja. Znajući ovu činjenicu, jasno je da će tečnost koja se nalazi u ribi, usled niskog pritiska unutar vakuuma početi da ključa znatno brže. Ovo može da predstavlja problem kako ključanje tečnosti u ribi može da dovede do gubitka na kvalitetu i nutritivnim vrednostima.

Zato nije samo važno pakovati ribu u vakuumu, već i način na koji se pakuje. Važno je da vakuum mašina koja se koristi ima senzore za tečnost koji imaju ulogu da prepoznaju tačku ključanja te ne dozvole da ta tečnost ključa. Takođe radi stabilnosti paketa odnosno da oštre ivice ribe ne bi propušile kesu a da se pri tome ostvari željeni nivo vakuuma unutar paketa, bilo bi  dobro da mašina ima funkciju koja će sprečiti da kesa toliko jako pritisne ribu te da se i na kraju probuši.

Koje su najbolje vakumirke na tržištu za pakovanje sveže ili smrznute ribe

Postoji zaista mnogo proizvođača vakuum mašina. Od proizvođača malih kućnih vakuum varilica, do velikih profesionalnih mašina koje imaju različit kapacitet. Kada se radi pakovanju ribe, najmanje preporuka ćete čuti da se riba pakuje kućnim vakumirkama zato što ne samo da kvalitet vakuuma nije dobar već i zato što se lako može probušiti kesa.

Najviše preporuka čućete da se riba pakuje sa profesionalnim vakuum mašinama sa komorom. Vakumirke sa komorom ćete najčešće videti kod proizvođača i onih koji žele da riba bude sigurna i pravilno upakovana. Ove mašine imaju vakuum pumpu visokog kapaciteta što im daje mogućnost stvaranja visokog vakuuma. S druge strane one mogu (ali bi i trebalo) da sadrže senzore koji su bitni za prepoznavanje tečnosti i tačke ključanja kao i da je moguće vakumiranje proizvoda sa oštrim ivicama.

Trenutno se u svetu izdvojilo nekoliko kompanija koje proizvode vakuum mašine a čiji kvalitet i oprema koju nude mogu da zadovolje potrebe pakovanja osetljivih namirnica kakva je riba. Jedna od vodećih kompanija u ovoj oblasti, sa dugogodišnjim iskustvom i na hiljade prodatih mašina godišnje jeste Henkelman, holandski proizvođač čiji su Pak Sistemi dugogodišnji zastupnik za Srbiju i region.

Ako razmišljate koji je najbolji način za pakovnaje ribe (sveže ili smrznute), Henkelman vakumirke svakako uzmite u obzir. Kompanija Pak Sistemi nudi priliku da ove vakumirke vidite i uživo i tu ćete iz prve ruke moći da se uverite kakvu snagu, kvalitet i pouzdanost nudi Henkelman.


Najnovije na blogu:
 • Kako najbolje čuvati i pakovati svežu i smrznutu ribu
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Riba spada u red najosetljivinih i najkvarljivijih namirnica koje je veoma teško čuvati. Ova činjenica uticala je da fokus proizvođača bude usmeren ka iznalaženju optimalne metode konzervisanja ribe. Koji su znakovi koji ukazuju na ubrzano gubljenje svežine ribe, šta utiče na taj proces i koji je to najbolji način čuvanja i pakovanja ribe kako bi se maksimalno usporio proces gubljenja svežine tako da ona duže vremena ostane sveža i zadrži sve svoje nutritivne vrednosti i karakteristike.
 • Pakovanje u modifikovanoj atmosferi – MAP-u
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Pakovanje u modifikovanoj atmosferi je poseban tretman produžavanja roka trajanja proizvoda. Šta je zapravo pakovanje u MAP-u i kako je ovaj način pakovnaja proizvoda promenio način na koji se pakuju namirnice? Koje sve to namirnice mogu da se pakuju u MAP-u i koliko se puta može produžiti vek trajanja proizvoda.
 • Profesionalne impulsne varilice za kese sa nožem
  Vreme čitanja: 3 minuta

  Šta se dešava sa proizvodima, poput šrafova ili bombona koje je potrebno upakovati odgovarajuću ambalažu? Za to će vam biti potrebno nešto više od lepljive trake. Najbolje rešenje za ovaj vid pakovanja će vam pružiti impulsna varilica. Koje su osnovne karakteristike i kako i gde se najviše koriste?
, , , ,