Blog

25 новембра, 2018

Neke od naprednih funkcija Henkelman vakumirke sa ACS panelom

Vreme čitanja: 2 minuta

Henkelman, najveći svetski proizvođač mašina za vakuum pakovanje iz Holandije, konstantno radi na razvoju naprednih tehnologija i funkcija kako bi obradovao svoje verne korisnike.

Pored industrijskih modela koji su napravljeni za heavy-duty rad, modeli vakumirki koji su razvijeni za profesionalne kuhinje, restorane i hotele kojima je cilj da gostima ponude vrhunske obroke a ujedno smanje troškove koji nastaju usled neadekvatno vakumiranih namirnica (sveže meso, riba, povrće, voće, supe, čorbe, marinade, sirevi, pečurke…) sa razlogom nose naziv NAJBOLJI PRIJATELJ KUHINJE.

Henkelmanov ACS panel pretvara vakumirku u mašinu koja može pored vakumiranja da radi mnogo drugih funkcija.
Danas Vam predstavljamo funkcije TENDERIZE i MARINIRANJE.

Funkcija omekšavanja (eng. „TENDERIZE“) omogućava Vam da omekša mišićnu strukturu svežih komada mesa tako što napravi maksimalan vakuum, izvlačenjem vazduha iz komore, mišićna vlakna se šire i rastežu. Na ovaj način puca ćelijska struktura u mesu koje postaje omekšano, lakše se peče i naravno žvaće.

Na kojim namirnicama je funkcija omekšavanja dala najbolje rezultate:

 • PILEĆI FILE
 • PRE FUNKCIJE TENDERIZE
 • PILEĆI FILE
 • POSLE FUNKCIJE TENDERIZE

MARINIRANJE je funkcija koja za samo nekoliko trenutaka Vaše komade mesa puni marinadom principom razmene pritiska. Prvo napravi vakuum u komori, mišićna vlakna se rašire, marinada u niskom pritisku ključa. Nakon toga sledi naglo podizanje pritiska u komori uled čega marinada prodire u otvore nastale usled širenja mišićne strukture. Ovaj postupak se ponavlja pet puta.
Efekat koji traje oko jedne minute je isti ili bolji nego da ste meso držali 48 sati u marinadi.

U nastavku pogledajte kratak video u kome možete ispratiti sam proces mariniranja


Podelite blog na društevenim mrežama
 • Pakovanje u modifikovanoj atmosferi – MAP-u
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Pakovanje u modifikovanoj atmosferi je poseban tretman produžavanja roka trajanja proizvoda. Šta je zapravo pakovanje u MAP-u i kako je ovaj način pakovnaja proizvoda promenio način na koji se pakuju namirnice? Koje sve to namirnice mogu da se pakuju u MAP-u i koliko se puta može produžiti vek trajanja proizvoda.
 • Prednosti dubinskog zamrzavanja hrane – ŠOK KOMORE
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Brzo hlađenje je od vitalnog značaja za osiguranje kvaliteta hrane I higijene prilikom pripreme hrane. Ukoliko se temperatura sveže skuvane hrane ne snižava brzo, može doći do oštećenja ćelijske strukture hrane i da se ugrozi izgled, ukus i tekstura hrane, iako je hrana prethodno kuvana.
 • Zašto pripremati stejk Sous Vide uređajem?
  Vreme čitanja: 3 minuta

  Stejk je jedna od najpopularnijih namirnica za ljubitelje istančanog ukusa. Kuvanje stejka na tradicionalni način, ostavlja puno prostora za greške kao što je npr. prekuvavanje hrane. Dok kod sous vide kuvanja na raspolaganju imate tačno podešavanje željene temperature na kojoj želite pripremiti vaš stejk. I ne samo to, sous vide kuvanje je “nežan” proces kuvanja, čime se može postići savršeno ravnomerno kuvanje od ivice do ivice samog stejka.