Blog

10 јуна, 2020

Priča jednog pekara – Šok komore

Vreme čitanja: 4 minuta

Šok komore omogućavaju primenu procesa hlađenja i dubinskog zamrzavanja hrane, putem koga na brz, i veoma efikasan način možete ohladiti i zamrznuti veću količinu hranu u relativno kratkom vremenskom periodu. Njihova primena je velika a najviše se koristi u industriji hrane i pića gde i donosi najveće uštede.

Zbog čega je potrebno hranu ohladiti i zamrznuti u što kraćem vremenskom periodu?

Najveći neprijatelj svake namirnice jesu bakterije i mikroorganizmi. Nakon završetka procesa termičke obrade, na sobnoj temperaturi, vremenom može da dođe do razvoja bakterija koje utiču na kvalitet hrane i dovode do njenog kvarenja. Potrebno je svega nekoliko sati kako bi došlo do razvoja bakterija, pa je zbog toga posebno važno pronaći način kako da se hrana što brže sačuva.

afinox-sok-komore-home-2

Preporuka je da se hrana čuva na temperaturi ne većoj od +8˚C kako bi se osiguralo očuvanje kvaliteta namirnice.

Činjenica da hrana nakon termičke obrade, sa temperaturom od +80˚C, ne sme odmah da ide u frižider predstavlja ozbiljan problem. Uzimajući sve činjenice u obzir, jasno je da treba krenuti ka pronalasku najboljeg rešenja.

Iskustva jednog pekara, koji je kupio Afinox šok komoru pokazuje da upravo šok komore mogu da budu rešenje problema na duže staze.

Evo šta nam je sve vlasnik pekare ispričao.

Koje vrste proizvoda pravite i kako ih plasirate na tržite?

Glavni proizvod naše pekare jeste hleb, ali pored toga pravimo i pite različitih vrsta kao i različite vrste sitnog peciva koje dalje distribuiramo u okviru naših maloprodajnih objekata ali i putem distributera koji su zainteresovani da prodaju naše proizvode.

Možete li bliže da objasnite na koji način ste čuvali hranu nakon pečenja pre kupovine šok komore?

Imamo veliku rashladnu komoru u koju skladištimo gotovo svu hranu koju napravimo. U početku, ova rashladna komora nam je funkcionisala savršeno. Problem je nastao kada se obim poslao povećao, kada je bilo potrebno napraviti veći broj proizvoda, i kada nam je gotovo više od polovine rashladne komore bilo popunjeno sa tek ispečenim proizvodima. Što je više vrućih proizvoda bilo unutar komore, to je bilo potrebno više vremena da se sam proizvod ohladi čime su se stvorili dodatni problemi koji su direktno uticali na dalji tok isporuke robe. Takođe, temperatura unutar rashladne komore koja je sada bila veća, uticala je i na druge zamrznute proizvode koji su se tu čuvali. Takođe, zbog povećane potrebe da se komora ohladi i održi definisanu temperaturu, došlo je i do povećanje potrošnje električne energije što je, opet direktno uticala na troškove poslovanja. Morali smo da pronađemo rešenje što pre.

Zbog čega ste se odlučili da kupite Afinox šok komoru?

pecivo, pizza

Šok zamrzavanje se pokazalo kao veoma ekonomično rešenje mog konkretnog problema. Komora se savršeno uklopila u moj kuhinjski prostor a mogućnost da iskoristim kolica za proizvode koja sam već imao je predstavljalo samo bonus.

Pre kupovine, najpre sam dobro istražio sve opcije na tržištu. Stavio na papri za i protiv, koje su prednosti jednog u odnosu na drugog proizvođača i nakon toga doneo odluku. Konkretno, odlučio sam se za kupovinu Roll-In Infinity 40T komore, jer je taj model, izrađen po evropskim standardima uz visoku energetsku efikasnost (A+++), jedini odgovarao mojim potrebama. Na ovaj način sam lako uspeo da zaokružim proces, šok hlađenja, zamrzavanja i čuvanja hrane, gde sam iskoristio kolica za proizvode koje sam već imao da proizvode direktno iz šok komore premestim u rashladnu komoru koja je sada ponovo služila svojoj izvornoj nameni.

Na koji način je kupovina šok komore vama pomogla u daljem poslovanju?

Pre nego što sam se odlučio za ovu investiciju, morao sam da sačekam da se oslobodi prostor u rashladnoj komori kako bih mogao da postavim nove vruće proizvode. Zahvaljujući ovoj investiciji u Afinox šok komore, sada pre svega mogu brzo da ohladim hranu, što mi je zapravo ubrzalo čitav proces proizvodnje i smanjilo troškove. Takođe, sada imam veći izbor jer mogu ohlađene proizvode ili da stavim u rashladnu komoru ili da ih odmah distribuiram dalje.

Takođe, otvorila se mogućnost za prijem „brzih porudžbina“, kako sada mogu za kratko vreme da pripremim, ispečem, ohladim i pošaljem proizvode, dok pre prosto nismo imali kapaciteta za ovako nešto. Sama činjenica da je hrana koju dostavljam ohlađena ili dubinski zamrznuta uz pomoć šok komore, kod kupca ostavlja profesionalniji i mnogo jači utisak.

Pored toga, sada mogu da pripremim veće količine proizvoda i tako dalje distribuiram u jednoj turi čime sam direktno uštedeo na troškovima transporta. Pored toga, kvalitet proizvoda je bolji kako hrana deluje mnogo svežije u momentu kada se izloži za prodaju krajnjem kupcu.

Da li imate neki savet za one koji se još uvek nisu odlučili za kupovinu šok komore ili ne znaju koju da odaberu?

afinox-infinity-40-

Voleo bih da sam ranije kupio šok komoru. Mada sam odmah krenuo sa komorama zaista velikog kapaciteta koje su odgovarale mojim potrebama, trebalo je zaista ranije da investiram u kupovinu, čak i manjeg modela.

Mada investicija nije mala, ako uzmemo u obzir uštede u vidu električne energije, prostora, radnih sati, transporta, ako uzmemo u obzir da će proizvodi biti bezbedniji u smislu da uz šok komoru, nema razvoja bakterija i štetnih mikroorganizama, moj savet da ozbiljno razmislite o kupovini šok komore koja će Vam sigurno vrlo brzo vratiti uložen novac.


Podelite blog na društevnim mrežama

Poslednje sa bloga:

 • Kako najbolje čuvati i pakovati svežu i smrznutu ribu
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Riba spada u red najosetljivinih i najkvarljivijih namirnica koje je veoma teško čuvati. Ova činjenica uticala je da fokus proizvođača bude usmeren ka iznalaženju optimalne metode konzervisanja ribe. Koji su znakovi koji ukazuju na ubrzano gubljenje svežine ribe, šta utiče na taj proces i koji je to najbolji način čuvanja i pakovanja ribe kako bi se maksimalno usporio proces gubljenja svežine tako da ona duže vremena ostane sveža i zadrži sve svoje nutritivne vrednosti i karakteristike.
 • Želite suvo zrenje mesa kod kuće? Šta morate znati..
  Vreme čitanja: 3 minuta

  Da li suvo zrenje mesa može da se vrši i u kućnim uslovima? Pojedinci, želeći da naprave Dry Aged meso u kućnim uslovima, imaju razne ideje te koriste razne metode od kojih neke i nisu baš u potpunosti pouzdane. Šta to treba znati o pokušaju da se suvo zrenje mesa postigne u kućnim uslovima. Koji su to nedostaci a koje razlike ovakvog načina zrenja u odnosu na zrenje sa Dry Ager komorom.
 • Pakovanje u modifikovanoj atmosferi – MAP-u
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Pakovanje u modifikovanoj atmosferi je poseban tretman produžavanja roka trajanja proizvoda. Šta je zapravo pakovanje u MAP-u i kako je ovaj način pakovnaja proizvoda promenio način na koji se pakuju namirnice? Koje sve to namirnice mogu da se pakuju u MAP-u i koliko se puta može produžiti vek trajanja proizvoda.
, , , , ,