Blog

5 септембра, 2019

Uspešan biznis – Vakumiranje kiselog kupusa

Vreme čitanja: 5 minuta

Milorad Majkić iz Futoga se već više od deceniju sa velikim uspehom bavi povrtarstvom. Od 2010. godine, sa uspehom nastupa na tržištu sa kvalitetnim kiselim kupusom koji plasira kako u Srbiji tako i van njenih granica. Osim kvaliteta proizvoda veoma mu je važno i to kako je on upakovan, jer pakovanje prodaje proizvod a još važnije, pravilno upakovan proizvod može da ima duži vek trajanja, postojan kvalitet i dugotrajnu svežinu.

Od samih početaka u proizvodnji, za pakovanje kiselog kupusa, Milorad se odlučio za Henkelman vakumirke. Želeli smo da predstavimo njegovu priču o uspehu koji je postigao a čemu je u mnogome doprineo i kvalitet pakovanja kakav daju Henkelman vakumirke.

Kada ste se i kako odlučili da krenete sa proizvodnjom kiselog kupusa?

Dugi niz godina sam se bavio povrtarstvom. Nije bilo vrste povrća koje nisam probao da gajim i uvek sam nastojao da pružim kvalitet jer je odličan kvalitet hrane jedan od osnovnih preduslova da bih bio uspešan na duge staze.
2010. godine mi se otvorila prilika da krenem sa proizvodnjom i pakovanjem kiselog kupusa. U posao sam ušao spontano i to preko posrednika tako što sam prodavao kiseli kupus sa svoje njive koji sam slao u partnerske firme koje su dalje, za mene radili kiseljenje. Svaki početak je težak pa sam tako i ja najpre krenuo sa malim količinama na tržištu. Trudio sam se da kvalitet bude jedino merilo i bilo je potrebno puno rada i truda da bih došao na nivo i kvalitet sa kojim sam zadovoljan. Nakon par godina  shvatio sam da je bolje da otvorim svoj pogon za kiseljenje kupusa. Tada kupujem prve mašine za vakumiranje i započinjem uspešnu priču koja traje i danas.

kuseli-kups-milorad-majkic_1

Koji je danas kapacitet proizvodnje?

Današnji kapaciteti ispunjavaju neka moja očekivanja koje sam imao pre 10 godina kada sam pokretao liniju za kiseljenje kupusa. Danas, sa preko  50  bazena za kiseljenje, tokom jedne sezone proizvedemo između 1300 i 1400 tona kiselog kupusa koji nakon toga vakumiramo, pakujemo i transportujemo do naših kupaca. Pored toga, pakujemo i rezani kupus koji je veoma tražen, a u planu nam je da uvedemo još jednu liniju za pakovanje čime praktično planiramo da uđemo sa novim proizvodom na tržište.

Činjenica je da je futoški kupus veoma cenjen kako kod nas tako i u svetu. Shodno tome recite nam gde danas plasirate svoje proizvode?

Tržište Srbije nam je bilo glavno tržište dugi niz godina. Danas, gotovo 50% proizvedenog kupusa plasiramo na domaće tržište najviše u velikim trgovinskim lancima. Poslednjih godina, sve više se povećava potražnja u inostranstvu i to najviše u Nemačkoj ali i u Švedskoj, Australiji, Kanadi…

Rekli ste da ste se od početka odlučili za Henkelman vakumirke. Šta je presudilo da se odlučite baš za ovog proizvođača?

Pre kupovine, istraživao sam tržište vakumirki. Postojale su tada, kao i danas, različite marke i modeli. Pregovarao sam sa jednom domaćom firmom o kupovini nemačke vakumirke ali sam odustao samo zbog pristupa koje je ta firma imala prema meni kao krajnjem kupcu. Nakon toga sam dobio preporuku za Henkelman vakumirke. Ipak, u to vreme Henkelman nije bio lako dostupan na tržištu Srbije. 2011. godine uspeo sam da preko posrednika nabavim svoja prva dva Polara 2-85 koja i dan danas koristim i koja rade odlično. Pre kupovine, želeo sam da se uverim u kvalitet Henkelman vakimirki te sam se uputio na sever Mađarske u jedno poljoprivredno gazdinstvo koje ima upravo Henkelman Polar za koji sam bio zainteresovan. Pozitivna iskustva koja sam dobio tokom te posete su presudila da donesem odluku. I nisam se pokajao.
Kada se otvorila potreba za povećanjem obima proizvodnje, 2015. godine nije bilo dileme za koju marku vakumirke ću se odlučiti te sam kupio Polar 2-95 vakumirku, model koji je nešto veći od onog koji sam ranije imao. Sa Polarom 2-95 dobio sam mogućnost pakovanja 6 glavica kupusa po komori, što mi u proseku sa dve komore koje ova vakumirka ima, daje 12 glavica kupusa u minuti.

henkelman-polar-2-85-milorad-majkic

Da li ste dolazili u situaciju da vam kupci zbog lošeg kvaliteta pakovanja vrate proizvod?

Da, na žalost ranije je bilo malih problema. U početku nismo imali dovoljno kvalitetne kese za vakumiranje koje su veoma bitne da bi vakum ostao postojan i da se kesa ne bi sama de-vakumirala. Upravo je loš kvalitet kesa uticao na kvalitet pakovanja zbog čega smo imali određen broj reklamacija.

Vremenom smo shvatili da problem nije nastao zbog lošeg procesa vakumiranja, već zbog kesa koje nisu bile dovoljno kvalitetne. Promenom dobavljača i nabavkom kvalitetnih kesa za vakumiranje smo rešili i taj problem i to trajno.

Da li ste zadovoljni kvalitetom pakovanja koje Henkelman vakumirke pružaju?

Vakumiranje i pakovanje kiselog kupusa je veoma specifična grana upravo zbog samog proizvoda koji se pakuje. Voda u kojoj se kupus kiselio, a koja je prisutna i u trenutku pakovanja je veoma agresivna zbog svog hemijskog sastava te ona tokom vremena nagriza mašinu i njene elemente. To je nešto čega sam svestan od prvog dana kada sam krenuo da se bavim ovim poslom. Najvažniji mi je kvalitet električnih elemenata i same pumpe te da tu nema problema. Tokom sezone, svaki sat koji vakumirka provede u praznom hodu je veliki gubitak za mene, zbog toga je veoma važno da delovi mašine budu što kvalitetniji.

Do sada, ozbiljnih mehaničkih kvarova oko pumpe i električnih elemenata nije bilo. Ipak, kao što sam rekao, dosta elemenata mašine je izloženo tečnosti koja se nalazi u i oko kiselog kupusa, i veoma nam je važno da možemo brzo i kvalitetno da saniramo sve manje kvarove. I u tom pogledu smo veoma zadovoljni.

Dakle, da bi imali kvalitetno upakovan proizvod, potrebno je da imate kvalitetne kese i kvalitetnu mašinu koja pravi savršene uslove unutar vakuma, sa savršenim varom koji neće dozvoliti da se kesa devakumira. Mi smo pronašli odlične partnere za kese i savršenu mašinu za vakumiranje, pa danas u pogledu kvaliteta proizvoda koje plasiramo nemamo nikakvih problema.

Doći će i momenat kada ćete razmišljati o zameni postojećih mašina za pakovanje. Da li planirate da ostanete verni Henkelmanu?

Definitivno. Henkelmanova vakuum mašina se pokazala kao veoma pouzdana ne samo u radu, već i u pogledu servisne mreže, dostupnosti i cene rezervnih delova. Što se tiče rezervnih delova, oni su danas lako dostupni zahvaljujući firmi Pak Sistemi koji su generalni zastupnik Henkelman-a za Srbiju. U pogledu cene samih rezervnih delova Henkelman je daleko pristupačniji od nekih drugih marki vakuum mašina.

U planu nam je i proširenje proizvodnje i nabavka još jedne vakumirke i tu, bez dileme, biramo Henkelman, kao dokazano pouzdanog partnera. Sa Henkelman-om imamo pravi odnos cene i kvaliteta, pažljivo odabran asortiman mašina usmeren na potrebama kupca kao i kvalitetnu servisnu mrežu uz stručnost i profesionalnost.


Podelite blog na društevnim mrežama

Poslednje sa bloga:

 • Kako najbolje čuvati i pakovati svežu i smrznutu ribu
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Riba spada u red najosetljivinih i najkvarljivijih namirnica koje je veoma teško čuvati. Ova činjenica uticala je da fokus proizvođača bude usmeren ka iznalaženju optimalne metode konzervisanja ribe. Koji su znakovi koji ukazuju na ubrzano gubljenje svežine ribe, šta utiče na taj proces i koji je to najbolji način čuvanja i pakovanja ribe kako bi se maksimalno usporio proces gubljenja svežine tako da ona duže vremena ostane sveža i zadrži sve svoje nutritivne vrednosti i karakteristike.
 • Pakovanje u modifikovanoj atmosferi – MAP-u
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Pakovanje u modifikovanoj atmosferi je poseban tretman produžavanja roka trajanja proizvoda. Šta je zapravo pakovanje u MAP-u i kako je ovaj način pakovnaja proizvoda promenio način na koji se pakuju namirnice? Koje sve to namirnice mogu da se pakuju u MAP-u i koliko se puta može produžiti vek trajanja proizvoda.
 • Profesionalne impulsne varilice za kese sa nožem
  Vreme čitanja: 3 minuta

  Šta se dešava sa proizvodima, poput šrafova ili bombona koje je potrebno upakovati odgovarajuću ambalažu? Za to će vam biti potrebno nešto više od lepljive trake. Najbolje rešenje za ovaj vid pakovanja će vam pružiti impulsna varilica. Koje su osnovne karakteristike i kako i gde se najviše koriste?