Blog

новембар 30, 2022

Vek trajanja hrane u vakuumu: Koliko dugo vakumirani proizvodi mogu da traju?

Vreme čitanja: 5 minuta

Pakovanje namirnica u vakuumu je dokazano najbolji i najefikasniji način čuvanja namirnica koje na taj način ostaju duže sveži. U vakuum je moguće smestiti zaista širok spektar namirnica, a važno je istaći da u vakuumu bakterije ne mogu da se razvijaju što je posebno značajno ukoliko želimo da čuvamo lako kvarljivu hranu kao što je povrće ili meso. Životni vek vakumiranih namirnica je znatno duži nego što je to slučaj sa namirnicama koje se ne čuvaju u vakuumu. Na ovaj način se značajno smanjuje količina otpada odnosno donosi se značajna ušteda, dok proizvodi znatno duže ostaju sveži. Ipak, postavlja se pitanje koliko se zaista dugo mogu čuvati vakumirani proizvodi?

Kada se namirnice čuvaju na policama, u frižideru ili zamrzivaču moguće je vrlo lako uočiti kada je neka namirnica izgubila na svežini ili prosto nije više pogodna za konzumaciju. Do kvarenja namirnica dolazi najčešće u periodu od nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon otvaranja pakovanja. Nekada vizuelno namirnica može da izgleda da je u redu, ali po mirisu možemo zaključiti da više nije pogodna za konzumiranje. Zahvaljujući vakumirkama i procesu vakumiranja, gde se izvlači gotovo kompletan atmosferski vazduh iz ambalaže više se ne moramo brinuti da će se namirnice pokvariti nakon par dana ili par nedelja stajanja. Vakumiranjem se sprečava uticaj vazduha i kiseonika na proizvod, što ujedno sprečava razvoj bakterija i mikroorganizama i tako se produžava vek trajanja proizvoda.

Ipak, životni ciklus vakumiranih namirnica zavisi od mnogo faktora uključujući temperaturu, mesto čuvanja, ali naravno u mnogome zavisi i od vrste proizvoda koji se pakuje.

Vakumiranje hrane polako postaje standard u Srbiji. Uskoro svako ko se bavi proizvodnjom i daljom prodajom hrane moraće svoje proizvode plasirati na tržište u vakuum pakovanju. Ovakav način pakovanja nije neka posebna novina. Mnogi su upućeni da postoji ovakav način pakovanja,ali nisu upućeni u to koliko se zapravo produžava vek trajanja kada se proizvodi vakumiraju.

Pakovanje (vakumiranje) mesa

Proizvodi od mesa obično moraju da se konzumiraju svega nekoliko dana nakon što su skuvani, pre nego što značajno izgube na svežini i postanu neupotrebljivi. Vakumiranjem proizvoda kao što je sveže meso, piletina, jagnjetina, govedina, riba i slični proizvodi može se postići značajnije veći životni vek i trajanje proizvoda. Ovi proizvodi obično mogu da stoje zamrznuti i do 6 meseci. Kada se vakumiraju, vek trajanja mesa se produžava na period od 2 do 3 godine. Vakumiranjem se dakle, značajno usporava propadanje mesa i zadržava svežina znatno duže.

Bobičasto i drugo voće

Bobičasto i njemu slično voće često traje nekoliko dana uz uslov da se čuva u frižideru pre nego što naprosto istruli. Tu ubrajamo voće kao što su jagode, maline i kupine koje su sveže svega 1 do 3 dana, dok brusnice i borovnice traju svega 3 do 6 dana. Međutim, kada bi smo ih vakumirali, a potom zamrznuli, produžićemo vek trajanja i do 2 nedelje. Na ovaj način, kada se izvade iz zamrzivača, gubitak na svežini će biti minimalan i voće je odmah spremno za konzumaciju.

Mahunarke

Mahunarke u proseku traju oko 4 nedelje. Međutim, vakumiranjem može da se produži rok do najmanje 16 nedelja, a najviše do 2 ili 3 godine kada ih nakon vakumiranja čuvate u frižideru ili još bolje zamrzivaču. Pored toga što se produžava životni vek, pakovanjem mahunarki u vakuumu sprečava se nastanak vlage i mogućnost pojave insekata. Dakle, vakumiranjem mahunarki (pasulj, grašak, boranija, soja, sočivo…) ne samo da štitite maksimalno svežinu proizvoda već i omogućavate maksimalnu zaštitu od drugih uticaja.

Ulja

Za razliku od drugih proizvoda koji su našli svoje mesto na ovoj listi, određene vrste ulja takođe mogu da se skladište duži vremenski period. Suncokretovo ulje, ulje iz uljane repice, kukuruzno ulje i druga njima slična ulja koja se dobijaju iz prirode i koriste tokom pripremanja hrane, na sobnoj temperaturi zadržavaju svoj kvalitet od 5 do 6 meseci. Alternativni način da se produži životni vek jeste vakumiranjem. Sa odgovarajućom vakumirkom i ulja je moguće vakumirati, te se na taj način može produžiti životni vek na od 12 do 18 meseci.

Sirevi

Kada se čuvaju u običnim posudama i drže u frižideru pasterizovani, polu tvrdi i meki sirevi traju svega 1 do 2 nedelje. Nakon toga sir osetno počinje da gubi na svežini. Ipak, ako se čuvaju u vakuum pakovanju, pomenuti sirevi mogu da traju od 4 do 8 meseci unutar frižidera. Međutim, postoje vrste mekih sireva koje ne možemo vakumirati zato što je njihova struktura veoma mekana, specifična, sa puno vode.

Brašno, šećer, so

Namirnice koje su gotovo neizostavne prilikom pripreme jela su svakako brašno, šećer i so. To se pogotovo odnosi na brašno, so i šećer. Čuvaju se u za to posebnoj ambalaži i obično im je rok trajanja oko 6 meseci. U našim krajevima često se prave zalihe ovih namirnica u velikim količinama pa mogu da zauzmu zaista značajan protor. Međutim, kada bi podelili velike količine u manje pakete, a potom te pakete vakumirali, konzumiranje bi bilo znatno lakše, a rok trajanja bi se produžio i do 4 puta. Sa 6 meseci na oko 2 godine.

Povrće

Povrće je generalno lako kvarljiva roba i svega nakon par dana mogu se videti znaci delimičnog ili potpunog gubitka svežine. Vakumiranjem možemo značajno produžiti rok trajanja i održati svežinu povrća. Na primer, zelena salata u vakuumu može da traje i do 2 nedelje, a pripremljena i upakovana sa gasom, životni vek se produžava i do 8 meseci. Vakumiranjem povrća u manjim paketima, povrće kao što je paradajz, paprika, krastavac i drugo sezonsko povrće može u zamrzivačima da opstane od sezone do sezone.

Grickalice

Čips, kolačići, krekeri, ove grickalice često izgube svoju svežinu gotovo nakon nedelju dana, ukoliko se otpakuju (na primer u originalnom pakovanju čips je upakovan sa inertnim gasom). Kod veće količine grickalica, otvaranje, pa ponovno zatvaranje i tako u krug može da utiče na brži proces propadanja. Jedno od rešenja može da predstavlja i pakovanje u manje pakete, a potom vakumiranje.

Vino

Ako volite da konzumirate vino, dešava se da se ne popije cela boca koja se onda odlaže u frižider. Najbolji način da sačuvate ukus, boju i miris vina, kada je boca već otvorena, jeste da upakujete to vino u vakuum. Kada se boca sa vinom otvori i takva čuva u frižideru, sva svojstva koja vino čine omiljenim pićem mnogih ostaju od 3 do 6 dana. Ali kada upakujemo u vakuumu, životni vek se produžava i to na 2 do 4 meseca. Vakumiranje vina omogućava da se spreči uticaj kiseonika ili hemikalija koje mogu uticati na kvalitet čuvanog vina.

Nisu sve vakumirke pogodne za vakumiranje svih proizvoda

Postoji neka opšta podela vakumirki na profesionalne i kućne. Razlike su velike ali ona najbitnija je da ne može svaka vakumirka da vakumira tečnost. Ne treba izostaviti takođe da ne može svaka vakumirka da radi sa svakom vrstom ambalaže. Zato smo tu da vam pomognemo, da vas uputimo u vakumirku koja bi najbolje odgovarala onome što želite da pakujete i ukažemo na načine putem kojih možete da izvučete maksimalno iz procesa vakumiranja.

Pozovite nas


  • Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?
    Vreme čitanja: 4 minuta

    Pročitajte kako plesan može poboljšati ukus sireva i salama, ali i kako može biti opasna po zdravlje, naročito na mesu. Naučite kako da prepoznate lošu plesan i zašto DRY AGER uređaji omogućavaju bezbedno suvo zrenje mesa.
  • Ripack Pištolji: Vaš ključ ka bezbednom i efikasnom pakovanju
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Ripack pištolji – Vaš partner za brzo, sigurno i efikasno termo-pakovanje. Izdvajaju se po izdržljivosti, ergonomiji, sigurnosti i univerzalnosti. Poboljšajte produktivnost i kvalitet u svim industrijama pakovanja. Pročitajte više o Ripack pištoljma i otkrijte sve njihove prednosti!
  • Sous Vide: Umetnost podešavanja temperature i vremena
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Šta je SousVide kuvanje. Kako postići vrhunske rezultate metodom kuvanja u vakuumu i kako podesiti uređaj kako bi se dobilo vrhunsko kuvano meso? Potpuno besplatno uputstvo koje možete preuzeti i uz pomoć koga sigurno dobijate rezultate sa kojima ćete biti oduševljeni.
, , ,