Blog

август 18, 2020

Zašto pripremati stejk Sous Vide uređajem?

Vreme čitanja: 3 minuta

Stejk je jedna od najpopularnijih namirnica za ljubitelje istančanog ukusa. Kuvanje stejka na tradicionalni način, ostavlja puno prostora za greške kao što je npr. prekuvavanje hrane. Dok kod sous vide kuvanja na raspolaganju imate tačno podešavanje željene temperature na kojoj želite pripremiti vaš stejk. I ne samo to, sous vide kuvanje je “nežan” proces kuvanja, čime se može postići savršeno ravnomerno kuvanje od ivice do ivice samog stejka.

Sous Vide kuvanje stejka

Sous Vide kuvanje vam pruža neuporedivu kontrolu nad biftekom u toku njegove pripreme I kuvanja, omogućujući vam da vrlo precizno pripremite biftek, bez dodatnog sečenja, probadanja mesa ili merenja temperature termometrom – jednostavno, svaki put se dobijaju savršeni rezulati.

Takođe, dobićete uštedu na vremenu u odnosu na tradicionalni način kuvanja. Sous vide odresci mogu stojati I po nekoliko sati pre nego što ih isečete I servirate, što znači da su vaši stejkovi odmah spremni za vas I vaše goste.

Sous vide nudi rezultate koji se ne mogu postići tradicionalnim metodama kuvanja. Standardnim kuvanjem na visokim temeperaturama, razvija se temperaturni gradijent mesa. Sam centar stejka može biti savršeno polu – rovit, ali odrezak će biti više kvalitetniji kada se što više približite spoljašnjim ivicama stejka. Kuvanje putem sous vide uređaja, vaš stejk će se ravnomerno skuvati od ivice do ivice.

Kuvanje sous vide stejka odvija se u dve faze. Prva faza uključuje stavljanje I zatvaranje sous vide stejka u plastičnu kesu, a zatim se kuva do željene krajnje temperature pomoću sous vide uređaja. Druga faza obuhvata pečenje mesa, kako bi se na njegovoj površini razvila bolja boja, aroma I mekoća.

Kuvanje Sosu Vide uređajem

Koja je idealna debljina Sous vide stejka?

Debljina odreska ne odnosi se samo na veličinu porcije. Bez adekvatne debljine stejka, veoma je teško dobiti savršeni kontrast između spoljašnjosti I unutrašnjosti. Veoma tanki odresci imaju tendenciju da se prekuvaju, pre nego što razviju spoljašnju koru. Kod sous vide kuvanja, upotrebom odreska veće debljine, moći ćete lakše da kontrolišete I održite kuvanje stejka sa spoljašnje strane tokom pečenja.

Najbolje je uzeti odreske debljine 3 do 5 cm što se smatra i idealnom debljinom za pripremu savrešenog bifteka. Bitno je navesti, da je čak bolje kuvati jedan veći biftek za dve osobe, nego dva manja.

Koja je idealna temperatura za pripremu Sous vide stejka?

Koliko će vremena trebati da stejk bude savršeno pripremljen uglavnom se određuje na osnovu maksimalne temperature koja se dostiže tokom kuvanja.

Kod tradicionalnih metoda kuvanja, meso se skuva za vrlo kratko vreme, ali ukoliko se prekorači samo minut, meso će biti prekuvano. Sa druge strane, sous vide kuvanjem je taj vremenski opseg je nešto drugačiji pa će vaš odrezak biti topao I spreman, kad god vam je potrebno da ga poslužite.

Temperatura može veoma uticati na sočnost I teksturu bifteka. Što je veća temperatura, biftek će više izgubiti svoju sočnost. Idealna temperatura koja se preporučuje za pripremu bifteka je oko 60oC, s time se smanjuje gubitak sokova iz mesa, a istovremeno se zadržavaju masti unutar samog mesa, dodavajući još bolji ukus I sočnost svakom zalogaju.

Da li je bitno koliko vremenski traje sous vide kuvanje stejka?

Vremenski interval sous vide kuvanja bifteka ne može se tačno odrediti, jer zavisi od vrste mesa I ukusa,  kao I temperature na kojoj će se pripremati.

Sous Vide ili tradicionalno kuvanje – Šta je zdravije?

Stejk pripremljen Sous Vide uređajem potpuno je zdrava hrana sa očuvanim kvalitetom, jer zbog svog pojačanog ukusa tokom pripreme, nije uopšte potrebno dodavati bilo kakvu mast ili so prilikom kuvanja. Na kraju, najveća prednost jeste u tome što vakuum pakovanje sprečava da se svi vitamini I minerali iz mesa izgube za razliku od standardnog tradicionalnog načina kuvanja.


Podelite blog na društevnim mrežama
Najnovije na blogu:
  • Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?
    Vreme čitanja: 4 minuta

    Pročitajte kako plesan može poboljšati ukus sireva i salama, ali i kako može biti opasna po zdravlje, naročito na mesu. Naučite kako da prepoznate lošu plesan i zašto DRY AGER uređaji omogućavaju bezbedno suvo zrenje mesa.
  • Sous Vide: Umetnost podešavanja temperature i vremena
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Šta je SousVide kuvanje. Kako postići vrhunske rezultate metodom kuvanja u vakuumu i kako podesiti uređaj kako bi se dobilo vrhunsko kuvano meso? Potpuno besplatno uputstvo koje možete preuzeti i uz pomoć koga sigurno dobijate rezultate sa kojima ćete biti oduševljeni.
  • Suvo zrenje mesa: Sopstvena proizvodnja ili industrijska nabavka?
    Vreme čitanja: 2 minuta

    U svetu kulinarstva, konstantno se traga za savršenim ukusima i teksturama koje će zadovoljiti nepce svakog gosta. Suvo zrenje mesa, poznato i kao dry age proces, postalo je sinonim za vrhunski kvalitet i intenzivan ukus.

, ,