Blog

2 децембра, 2018

Želite da jedete savršeno spremljenu hranu? Koristite Sous Vide

Vreme čitanja: 3 minuta

Sous Vide je način kuvanja kod koga se postižu rezultati koje ne možete postići ni jednom drugom tehnologijom kuvanja, jer nemate kontrolu nad bitnim elementima koji utiču na rezultat, a rezultat je da konstantno kuvate izvrsnu hranu.
Bukvalan prevod Sous Vide bi bio „kuvanje u vakumu“ odnosno kuvanje bez vazduha što zapravo predstavlja glavnu karakteristiku ovog načina kuvanja hrane.

sos vide kuvanje hrane

Sous Vide kuvanje predstavlja tehnologiju kuvanja gde je sve pod Vašom kontrolom:

 • preciznu kontrolu temperature,
 • precizno vreme kuvanja,
 • cirkulacija vode

sousvide

Sous Vide kuvanje je izmišljeno u Francuskoj, u prevodu bi značilo “Pod Vakumom”, dakle neophodno je sve namirnice (meso, povrće, voće, začine i dr.) vakumirati u kesama predviđenim za kuvanje (naročitu pažnju obratiti da su kese BPA FREE – o ovome ćemo pisati u jednom od sledećih tekstova).

sos vide riba

sous vide cherry paradajz

Nakon vakumiranja kese potopite u Sous Vide uređaj na kome ste zadali preciznu temperaturu i vreme termičke obrade.
Po isteku zadatog vremena, kese sa namirnicama se hlade i skladište u frižider ili zamrzivač gde čekaju da budu poslužene gostu. Za samo nekoliko trenutaka dovršite jelo uvek u najboljem izdanju.

sous vide hrana

sous vide pripremanje hrane

Sous Vide kuvanje pruža sledeće prednosti:

 • KONZISTENCIJA – pošto kuvate hranu na preciznoj temperaturi i vremenu dobijate dosledne rezultate, hrana je baš onakva kakvu vi želite da dobijete.
 • UKUS – hrana se kuva u sokovima zatvorenim u vakuumu što doprinosi da je ukus sočan i nežan.
 • GUBITAK – tradicionalno pripremljena hrana se termičkom obradom isušuje što dovodi i do 40% gubitka na težini i zapremini.
 • FLEKSIBILNOST – tradicionalno kuvanje zahteva stalnu pažnju i prisustvo kuvara, porcije nisu uvek istog kvaliteta, gost kada jednom dobije lošu porciju – više se ne vraća.
 • SOUS VIDE – kuhinja bez stresa, uvek čista i spremna da isporuči najbolje pripremljen obrok za kratko vreme…

Naravno, za pripremu hrane putem Sous Vide tehnologije veoma je bitno da podesimo pravilnu i pravu temperaturu kuvanja. Upravo tu mogu da uskoče Sous Vide uređaji koji se mogu pronaći u okviru naše bogate ponude.


Podelite blog na društevnim mrežama

Poslednje sa bloga:

 • Pakovanje u modifikovanoj atmosferi – MAP-u
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Pakovanje u modifikovanoj atmosferi je poseban tretman produžavanja roka trajanja proizvoda. Šta je zapravo pakovanje u MAP-u i kako je ovaj način pakovnaja proizvoda promenio način na koji se pakuju namirnice? Koje sve to namirnice mogu da se pakuju u MAP-u i koliko se puta može produžiti vek trajanja proizvoda.
 • Prednosti dubinskog zamrzavanja hrane – ŠOK KOMORE
  Vreme čitanja: 4 minuta

  Brzo hlađenje je od vitalnog značaja za osiguranje kvaliteta hrane I higijene prilikom pripreme hrane. Ukoliko se temperatura sveže skuvane hrane ne snižava brzo, može doći do oštećenja ćelijske strukture hrane i da se ugrozi izgled, ukus i tekstura hrane, iako je hrana prethodno kuvana.
 • Zašto pripremati stejk Sous Vide uređajem?
  Vreme čitanja: 3 minuta

  Stejk je jedna od najpopularnijih namirnica za ljubitelje istančanog ukusa. Kuvanje stejka na tradicionalni način, ostavlja puno prostora za greške kao što je npr. prekuvavanje hrane. Dok kod sous vide kuvanja na raspolaganju imate tačno podešavanje željene temperature na kojoj želite pripremiti vaš stejk. I ne samo to, sous vide kuvanje je “nežan” proces kuvanja, čime se može postići savršeno ravnomerno kuvanje od ivice do ivice samog stejka.