Blog

март 25, 2024

Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?

Vreme čitanja: 4 minuta

U ovom tekstu saznajte:

  • Da li je ikad bezbedno jesti hranu s plesni?
  • Kako razlikovati dobru plesan od loše plesni na mesu?
  • Da li DRY AGER uređaji za suvo zrenje mesa garantuju sigurnost mesa?

Kada je hrana u pitanju, nema sumnje da većina nas ima podeljeno mišljenje po pitanju plesni i buđi. Brzo širenje buđi i plesni može dovesti do propadanja hrane ili u nekim slučajevima može hranu učiniti ukusnijom. Bez obzira kakvo je vaše mišljenje, plesan je izuzetno otporan ,,organizam,, koji se veoma lako širi i brzo preuzima kontrolu, ukoliko se ne suzbije na vreme. Veoma lako se širi na različite proizvode i hranu, bez obzira da li mi to želimo ili ne.

Veoma je bitno znati da svaka vrsta hrane ima potencijal da razvije plesan, te samo čuvanje hrane igra veoma bitnu ulogu u ovom procesu. Čuvanje hrane na niskim temperaturama i u zatvorenim, higijenskim uslovima značajno smanjuje razvoj plesni.

Iako nam je teško za poverovati, određena vrsta plesni zna da poboljša i obogati ukus nekih proizvoda. Tako na primer, neke vrste sireva i salame imaju značajno bogatiji ukus kada su obloženi plesnima, što ih pretvara u veoma cenjene premijum proizvode među gurmanima.

Međutim, postoji jasno bitna razlika između dobre i loše vrste plesni. Dobra plesan poboljšava ukus hrane, dok loša plesan je štetna za naše zdravlje. Najčešća vrsta plesni je ona koju većina nas doživljava kao neprijatelja hrane. Na primer, plesan kod sirovog svežeg mesa, čini to meso potpuno nejestivim. Osim što plesan pokvari ukus hrane, prisustvo plesni na mesu može biti izuzetno opasno po naše zdravlje. Više od 250 različitih vrsta gljivica se može razviti na mesu, a iz njih može nastati oko 300 otrovnih supstanci, koje se nazivaju mikotoksinima. Mikotoksin je jednostavno rečeno ,,otrov‚‚ koji proizvodi gljivica. Konzumiranje mesa koje sadrži mikotoksine može izazvati razne stomačne probleme, a u najgorem slučaju može dovesti do ozbiljnih problema poput kancera ili trajnih oštećenja organa.

meso-sa-budji

Važno je napomenuti da ako je plesan već prisutna na površini mesa, uklanjanje zaraženog komada mesa nije dovoljno. U tom trenutku, gljivice su već prodrle u dubinu mesa, čineći ceo komad potpuno nebezbednim za konzumaciju. U takvim slučajevima, celo meso treba baciti.

Razlika između bezopasne i opasne plesni nije uvek vidljiva golim okom. Ni najiskusniji stručnjaci za meso, ne mogu prepoznati  da li je takvo meso opasno ili bezopasno, bez detaljnijeg laboratorijskog ispitivanja. Pa ukoliko niste stručnjak, bolje je baciti svaku hranu koja je počela da razvija plesan (pogotovo sirovo meso), nego rizikovati svoje zdravlje.

Kada je u pitanju suvo zrenje mesa, meso se izlaže specifičnim uslovima, uključujući određenu temperaturu i vlažnost. To omogućava razvoj specifičnih plesni na površini mesa koja mogu biti prilično štetna po naše zdravlje. Srećom, postoji način da se 100% spreči razvoj plesni na mesu tokom zrenja, a to je korišćenje uređaja kao što je originalni, nemački DRY AGER. Ovaj uređaj precizno reguliše unutrašnje uslove, kako bi se sprečio nepoželjni rast gljivica tokom zrenja. Ako tokom zrenja mesa primetite plesan ili buđ na vašim proizvodima, to bi trebalo shvatiti kao ozbiljan alarm. DRY AGER uređaji su programirani da ubrzaju proces sušenja mesa, zahvaljujući čemu ne morate brinuti da li je vaš dugo očekivani krajni proizvod bezbedan za konzumaciju. Ovaj uređaj vam pruža apsolutnu sigurnost kada je u pitanju hrana koju jedete.

nema-budji

Kao zaključak svega, treba biti svestan koliko je zapravo plesan u hrani i pogotovo na samom mesu štetna po naše zdravlje. Potrošači trebaju biti veoma oprezni pri kupovini i konzumaciji kako dry aged mesa, tako i uređaja koji odrađuje ovaj proces. Trebali bi se oslanjati na pouzdane izvore i ne konzumirati ono u šta nismo sigurni, jer naše zdravlje je najbitnije!

Odgovori na ključna pitanja:

  1. Da li je ikad bezbedno jesti hranu s plesni?

U nekim slučajevima jeste bezbedno jesti hranu s plesni. Određene vrste plesni se čak koriste za poboljšanje ukusa nekih proizvoda, kao što su neki sirevi i salame.

Međutim, većina plesni koja se pojavi na hrani, pogotovo na mesu, nije bezbedna za konzumiranje. Plesan na mesu može sadržati štetne mikotoksine, koji mogu izazvati zdravstvene probleme.

  1. Kako razlikovati dobru plesan od loše plesni na mesu?

Nažalost, golim okom nije lako razlikovati dobru od loše plesni na mesu. Čak i stručnjaci za meso teško mogu utvrditi da li je meso kontaminirano bez laboratorijskih analiza.

Stoga:

  • Najbolje je baciti svako meso koje pokazuje znakove plesni, pogotovo sirovo meso.
  • Kod dry aged mesa, obratite pažnju na boju i teksturu plesni. Bela i pahuljasta plesan je obično bezbedna, dok zelena, plava ili crna plesan ukazuje na kontaminaciju.
  1. Da li DRY AGER uređaji za suvo zorenje mesa garantuju sigurnost mesa?

DRY AGER uređaji mogu pomoći u sprečavanju razvoja plesni na mesu tokom zrenja. Oni kontrolišu temperaturu i vlažnost, što otežava rast gljivica.

Međutim, oni ne mogu potpuno eliminisati rizik od plesni. Ako primetite plesan na mesu u DRY AGER uređaju, meso je kontaminirano i ne bi trebalo da se konzumira.


  • Savršeno pakovanje: Zašto su Hacona profesionalne varilice vaša najbolja opcija?
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Otkrijte više o vrhunskim Hacona varilicama – lidera u proizvodnji visokokvalitetnih i pouzdanih profesionalnih varilica. Sa širokim spektrom modela, inovativnim impulsnim varenjem i bezbednosnim funkcijama, Hacona podiže standarde u industriji pakovanja. Saznajte više o njihovim prednostima i kako mogu unaprediti vaš proces pakovanja.
  • Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?
    Vreme čitanja: 4 minuta

    Pročitajte kako plesan može poboljšati ukus sireva i salama, ali i kako može biti opasna po zdravlje, naročito na mesu. Naučite kako da prepoznate lošu plesan i zašto DRY AGER uređaji omogućavaju bezbedno suvo zrenje mesa.
  • Sous Vide: Umetnost podešavanja temperature i vremena
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Šta je SousVide kuvanje. Kako postići vrhunske rezultate metodom kuvanja u vakuumu i kako podesiti uređaj kako bi se dobilo vrhunsko kuvano meso? Potpuno besplatno uputstvo koje možete preuzeti i uz pomoć koga sigurno dobijate rezultate sa kojima ćete biti oduševljeni.
, ,