Blog

октобар 30, 2023

Nauka u službi suvog zrenja

Vreme čitanja: 2 minuta

Ako ne volite da žvaćete goveđu kožu, pravilno zrenje je neophodno da biste pravilno uživali u bilo kojoj vrsti mesa, bilo da je u pitanju govedina, svinjetina, jagnjetina, patka ili bilo koje drugo meso. Tokom procesa zrenja, u igru ulaze organske hemijske sile koje transformišu tvrdo i pomalo bezukusno meso nakon klanja u nežno, sočno i izuzetno ukusno meso koje svi poznajemo i volimo.

NAUKA O SUVOM ZRENJU

Poništavanje efekata „rigor mortis“

Nakon što je životinja zaklana, dolazi do niza promena kada kiseonik više nije dostupan mesu. U odsustvu kiseonika, glikogen i glukoza u anaerobnom okruženju razlažu se u laktat, što dovodi do stvrdnjavanja mišićnog tkiva poznatog kao fibrila. Kao rezultat toga, meso postaje tvrdo, čvrsto, suvo i neprijatnog ukusa. Kod goveda, ovaj fenomen, poznat kao rigor mortis, obično se javlja u roku od 10-24 sata. Kod svinja dešava se u 4-18 sati, dok kod pilića traje 2-4 sata. Tek nakon ovog perioda počinje enzimsko sazrevanje mesa.

Enzimi ga razlažu i čine nežnim

Enzimi igraju ključnu ulogu u omekšavanju mesa tokom procesa zrenja. Enzimsko sazrevanje mesa može trajati od 1 do 8 dana, u zavisnosti od vrste životinje. Proizvodnja mlečne kiseline tokom anaerobne glikogenolize ključna je za uspešno sazrevanje. Mlečna kiselina deluje na mišićna vlakna, razgrađujući strukturu uz pomoć enzima za razlaganje proteina nazvanih proteaze. Ovo omekšava ćelijske veze, omogućavajući proteolitičkim enzimima da deluju na mišićno tkivo i razgrade stvrdnute mišiće. Kao rezultat toga, meso ponovo postaje nežno.

Povećajte ukus umamija

Suvom zrenju, koje može trajati od 3 do 8 nedelja, koristi se kako bi se razvili željeni orašasti i masni ukusi koji se ne mogu postići kraćim periodima zrenja. Tokom suvog zrenja, oksidacija i isparavanje vode dovode do stvaranja kore ispod koje enzimi i proteini ostvaruju svoju magiju, dajući mesu posebne ukuse i arome.

S druge strane, mokro zrenje uključuje kraći period vakuumskog pakovanja, rezultirajući profilom ukusa dominiranim mlečnom kiselinom. Suvo zrenje, s druge strane, omogućava da se mlečna kiselina sazreva u začinjen ukus i prirodno razvija glutamat, poboljšavajući ukus mesa dubokim umami ukusom.


  • Kako produžiti trajnost vašeg džema, ajvara i meda: prednosti vakumiranja staklenih tegli
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Da li ste frustrirani kratkim rokom trajanja domaće hrane? Henkelman vakuumiranje staklenih tegli nudi revolucionarno rešenje. Ovaj tekst vam pokazuje kako da zadržite neverovatan ukus i svežinu džemova, turšije, ajvara i meda – i to do 5 puta duže! Otkrijte kako Henkelman mašine sprečavaju kvarove i čuvaju hranu, a sve to uz jednostavnu primenu. Pročitajte više i naučite kako vakuumiranje može transformisati način čuvanja i uživanja u hrani!
  • Savršeno pakovanje: Zašto su Hacona profesionalne varilice vaša najbolja opcija?
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Otkrijte više o vrhunskim Hacona varilicama – lidera u proizvodnji visokokvalitetnih i pouzdanih profesionalnih varilica. Sa širokim spektrom modela, inovativnim impulsnim varenjem i bezbednosnim funkcijama, Hacona podiže standarde u industriji pakovanja. Saznajte više o njihovim prednostima i kako mogu unaprediti vaš proces pakovanja.
  • Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?
    Vreme čitanja: 4 minuta

    Pročitajte kako plesan može poboljšati ukus sireva i salama, ali i kako može biti opasna po zdravlje, naročito na mesu. Naučite kako da prepoznate lošu plesan i zašto DRY AGER uređaji omogućavaju bezbedno suvo zrenje mesa.
, ,