Blog

април 19, 2024

Kako produžiti trajnost vašeg džema, ajvara i meda: prednosti vakumiranja staklenih tegli

Vreme čitanja: 3 minuta

U nastavku saznajte

  • Za koje vrste hrane se preporučuje vakuumiranje?
  • Kako se vakuumiraju staklene tegle sa Henkelman mašinama?
  • Šta podrazumeva senzor kontrole tečnosti i zašto je važan?

Ako se bavite preradom hrane, poput proizvodnje džemova, turšije, ajvara ili meda, znate koliko je važno da proizvod ostane svež i ukusan što duže. Na sreću, postoje rešenja koja vam omogućavaju da produžite trajnost hrane i očuvate njen ukus i teksturu. Dokazano, jedan od najkvalitetnijih rešenja jeste vakumiranje staklenih tegli sa Henkelman vakumirkama.

Vakumiranje staklenih tegli je proces koji se sastoji od eliminisanje kiseonika, u što većem procentu unutar staklenih tegli. Na ovaj način se sprečava razvoj bakterija i mikroba koji uzrokuju kvarenje hrane, što rezultira dužim trajanjem hrane i očuvanjem njenog prirodnog ukusa , nutritivnih vrednosti i teksture.

Henkelman vakuum mašine su specijalno dizajnirane za vakumiranje hrane i širokog spektra proizvoda. Zahvaljujući specijalnom programu koji se nalazi unutar moćne mašine, omogućava se brzo i učinkovito vakuumiranje staklenih tegli što je ranije bilo nezamislivo.

Postupak vakumiranja staklenih tegli u Henkelman vakumirkama je veoma jednostavan.

Prvi korak je stavljanje namirnica u staklenu teglu, koja se potom postavlja u vakum komoru Henkelman vakumirke. Nakon toga na otvor tegle se stavlja odgovarajući metalni poklopac, vodeći računa da je samo delimično zavrnut.

Na kontrolnom panelu vakum mašine se izabere specijalni program za tegle (eng. „JARS“) te se unutar samih podešavanja digitalno odredi procenat vakuma koji želimo da postignemo.

S obzirom da se u većini slučajeva u teglama pakuju i proizvodi koji sadrže dosta tečnosti u sebi, preporuka je da se pored opcije „JARS“ aktivira i senzor kontrole tečnosti (eng. „LIQUID“ sensor).

Zašto je važno da senzor kontrole tečnosti bude aktivan?

Svi tečni, odnosno proizvodi sa visokim stepenom vlage tokom procesa vakumiranja vrlo brzo dostižu tačku ključanja, koja se povećava sa padom pritiska tokom procesa vakumiranja. Spuštanjem pritiska u komori ispod atmosferskog pritiska dolazi do bržeg ključanja tečnosti, što može veoma naštetiti kako proizvodu, tako i samoj mašini. Tako da zahvaljujući ovom senzoru, dolazi do registrovanja tačke ključanja tečnosti i tu se automatski završava proces vakumiranja.

Nakon prethodno podešenih parametra na kontrolnom panelu vakumirke i spuštanja njenog poklopca, automatski se pokreće proces vakumiranja.

Kada se završi proces vakumiranja, Henkelman vakumirka automatski otvara svoj poklopac, a rezultat celog procesa je potpuno hermetički zatvorena tegla sa hranom, koja je maksimalno zaštićena od kiseonika, mikroba i svih spoljašnjih uticaja.

Vakumiranje staklenih tegli u Henkelman vakumirkama ima mnoge prednosti. Uz produženje trajnosti hrane, vakumiranje čuva prirodni ukus i teksturu hrane, što rezultira ukusnijom hranom. Takođe, vakumiranjem staklenih tegli smanjuje se količina hrane koja se baca, što ima veoma pozitivan uticaj kako na okolinu, tako i na finansije proizvođača namirnica.

Ove visoko kvalitetne vakum mašine omogućuju vakumiranje velikih količina hrane u veoma kratkom vremenskom periodu. Jednostavne su za korišćenje i idealne su za upotrebu u ugostiteljskim objektima i većim, manjim i srednjim proizvodnjama i preradama hrane. Vakumiranjem hrane u Henkelman vakumirkama može se produžiti trajnost hrane do 5 puta više u odnosu na nevakumiranu hranu, što je izuzetno korisno za one koji se bave profesionalnom preradom proizvoda.

Ukratko, vakumiranje staklenih tegli u Henkelman vakumirkama je izvrsna metoda za produženje trajnosti hrane i očuvanje njenog ukusa i teksture!

Odgovori na ključna pitanja:

Za koje vrste hrane se preporučuje vakuumiranje?

  • Vakuumiranje se preporučuje za širok spektar hrane, uključujući džemove, turšije, ajvar, med, meso, ribu, voće i povrće.

Kako se vakuumiraju staklene tegle sa Henkelman mašinama?

  • Proces vakuumiranja staklenih tegli sa Henkelman mašinama je jednostavan. Hrana se stavi u teglu, zatvori se poklopcem i stavi u vakum komoru. Na kontrolnom panelu se izabere program za staklene tegle i podešava se željeni nivo vakuuma. Senzor tečnosti se može aktivirati za proizvode sa visokim stepenom vlage. Nakon pokretanja procesa, mašina automatski vakuumira teglu i zatvori je.

Šta podrazumeva senzor kontrole tečnosti i zašto je važan?

  • Senzor kontrole tečnosti je funkcija na Henkelman vakuum mašinama koja registruje tačku ključanja tečnosti u staklenoj tegli. Kako vakuumiranje smanjuje pritisak, tečnost može brže da proključa, što može oštetiti hranu i mašinu. Senzor zaustavlja proces vakuumiranja pre nego što tečnost dostigne tačku ključanja.

  • Kako produžiti trajnost vašeg džema, ajvara i meda: prednosti vakumiranja staklenih tegli
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Da li ste frustrirani kratkim rokom trajanja domaće hrane? Henkelman vakuumiranje staklenih tegli nudi revolucionarno rešenje. Ovaj tekst vam pokazuje kako da zadržite neverovatan ukus i svežinu džemova, turšije, ajvara i meda – i to do 5 puta duže! Otkrijte kako Henkelman mašine sprečavaju kvarove i čuvaju hranu, a sve to uz jednostavnu primenu. Pročitajte više i naučite kako vakuumiranje može transformisati način čuvanja i uživanja u hrani!
  • Savršeno pakovanje: Zašto su Hacona profesionalne varilice vaša najbolja opcija?
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Otkrijte više o vrhunskim Hacona varilicama – lidera u proizvodnji visokokvalitetnih i pouzdanih profesionalnih varilica. Sa širokim spektrom modela, inovativnim impulsnim varenjem i bezbednosnim funkcijama, Hacona podiže standarde u industriji pakovanja. Saznajte više o njihovim prednostima i kako mogu unaprediti vaš proces pakovanja.
  • Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?
    Vreme čitanja: 4 minuta

    Pročitajte kako plesan može poboljšati ukus sireva i salama, ali i kako može biti opasna po zdravlje, naročito na mesu. Naučite kako da prepoznate lošu plesan i zašto DRY AGER uređaji omogućavaju bezbedno suvo zrenje mesa.
, ,