Blog

мај 21, 2020

Zašto je originalni Dry Ager najbolji izbor uređaja za suvo zrenje mesa?

Vreme čitanja: 3 minuta

dry ager komore

Sa preko 30 godina iskustva u radu sa mesarama i proizvođačima hrane, Nemačka kompanija Landing LAVA se opredelila za razvoj Dry Ager komore za suvo zrenje mesa, a na razvoju ove komore je radila punih 6 godina pre nego što je finalna verzija uređaja puštena u komercijalnu prodaju.

Testirajući mnogobrojne varijante klimatskih uslova u kojima meso zri na potpuno prirodan način delovanjem sopstvenih enzima, bez prisustva mikroorganizama, zaključeno je da je stvaranje savršenih uslova za suvo zrenje mesa veoma zahtevan proces.

Šta je sve bitno kako bi se postigao veoma visok kvalitet suvog zrenja mesa?

Navodimo nekoliko bitnih parametara koji su od presudnog značaja na kvalitet zrenja:

  • Vlaga vazduha

Idealna vlaga je oko 82% kako bi se osiguralo da ne dođe do isušivanja mesa. Ovo se moglo postići na jeftiniji način ugradnjom kontejnera za vodu iz kojeg bi se vlaga dobijala isparavanjem, ali ovaj metod dovodi do toga da se ta voda kontaminira bakterijama, takođe neophodno je svakodnevno kontrolisati nivo vode u kontejneru.

Iz tog razloga je razvijen jedinstveni sistem koji je patentiran i nemoguće ga je iskopirati. Ovaj sistem održava optimalan nivo vlage bez dodavanja vode na zdravstveno potpuno bezbedan način.

  • Temperatura

Idealna temperatura vazduha unutar uređaja se kreće oko 1,5 °C jer onemogućava razmnožavanje mikroorganizama a idealna je za biohemijske reakcije koje dovode do zrenja mesa. Ova temperatura je potpuno nezavisna od temperature u kojoj se uređaj nalazi.

  • Ventilacija

Strujanje vazduha unutar komore igra važnu ulogu u procesu suvog zrenja mesa. Prilikom bihemijskih rekcija u procesu zrenja neophodan je dotok svežeg vazduha bogatog kiseonikom. Meso prilikom zrenja diše i troši kiseonik koji u komoru stiže svežim vazduhom koji je pročišćen prolaskom kroz aktivni ugalj.

  • Sterilizacija komore UV zračenjem

U zavisnosti od talasne dužine postoje tri vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC.

Najdužu talasnu dužinu imaju UVA zraci ali njihov sterilizacijski uticaj na mikroorganizme je mnogo slabiji. Iz tog razloga originalni Dry Ager koristi UVC zračenje kratkim talasima ne ostavljajući mogućnost mikroorganizmima da prežive.

  • Himalajska so

Neobično važnu ulogu igra prisustvo himalajske soli jer obogaćuje vazduh mineralima, potpomaže sterilizaciji vazduha i održavanju optimalne vlažnosti.

  • Kvalitet izrade – dizajn

Posebna pažnja posvećena je odabiru materijala i komponenti od kojih je Dry Ager izrađen sa ciljem da korisniku obezbedi vrhunske performanse i prelep izgled.

Koje su prednosti DRY AGER® komore u odnosu na konkurenciju?

DRY-AGER

Najvažnija prednost originalnog nemačkog Dry Ager uređaja je potpuna automatizacija rada. Pored toga, komora je veoma  tiha, uz veoma atraktivan dizajn što je čini idealnom za restorane i ugostiteljske objekte gde može savršeno da se uklopi u gotovo svaki enterijer. Bitno je naglasiti da nije potrebno vršiti svakodnevnu kontrolu rada komore. Jednostavan „plug&play“ sistem omogućava da se komora prosto uključi u struju, podese se parametri prema tipu mesa i komora je spremna za rad.

Najbitnija je sterilizacija komore za šta su zaduženi UVC lampa, filter sa aktivnim ugljem uz set himalajske soli koji je tu da potpomogne sam proces sterilizacije.

Najvažnije, originalni nemački Dry Ager u odnosu na druge komore na tržištu donosi najmanje gubitaka tokom procesa zrenja. Istraživanja su pokazala da mnogi drugi modeli Dry Ager komora, koje možete pronaći na našim prostorima, imaju gubitke koji su i do 3 puta VEĆI u odnosu na DRY AGER® 

Na primer:

  • Govedina – nakon 4 nedelje zrenja gubi od 7 do 8% svoje težine
  • Svinjetina – nakon 3 nedelje zrenja gubi između 9 i 10% svoje težine.

Koja pitanja treba postaviti kada kupujete komoru za suvo zrenje mesa?

Dakle, ukoliko kupujete Dry Ager, postavite sledeća pitanja:

  • Da li uređaj može da obezbedi da na temperaturi od 1,5 °C bude vlaga 82%?
  • Da li je kaliranje mesa za 30 dana zrenja veći od 8%?
  • Da li uređaju morate dodavati vodu?
  • Koja je vrsta UV zračenja?

Podelite blog na društevnim mrežama

Poslednje sa bloga:

  • Savršeno pakovanje: Zašto su Hacona profesionalne varilice vaša najbolja opcija?
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Otkrijte više o vrhunskim Hacona varilicama – lidera u proizvodnji visokokvalitetnih i pouzdanih profesionalnih varilica. Sa širokim spektrom modela, inovativnim impulsnim varenjem i bezbednosnim funkcijama, Hacona podiže standarde u industriji pakovanja. Saznajte više o njihovim prednostima i kako mogu unaprediti vaš proces pakovanja.
  • Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?
    Vreme čitanja: 4 minuta

    Pročitajte kako plesan može poboljšati ukus sireva i salama, ali i kako može biti opasna po zdravlje, naročito na mesu. Naučite kako da prepoznate lošu plesan i zašto DRY AGER uređaji omogućavaju bezbedno suvo zrenje mesa.
  • Sous Vide: Umetnost podešavanja temperature i vremena
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Šta je SousVide kuvanje. Kako postići vrhunske rezultate metodom kuvanja u vakuumu i kako podesiti uređaj kako bi se dobilo vrhunsko kuvano meso? Potpuno besplatno uputstvo koje možete preuzeti i uz pomoć koga sigurno dobijate rezultate sa kojima ćete biti oduševljeni.
, , , ,