Blog

април 19, 2023

Suvo zrenje ribe – Zašto i kako poboljšati ukus

Vreme čitanja: 3 minuta

Ukoliko želite da unapredite svoje kulinarske veštine i impresionirate svoje goste na sledećoj večeri, možete razmisliti o drugačijem pristupu sa suvim zrenjem ribe u svom DRY AGER uređaju. Iako na prvi pogled, suvo zrenje ribe pomalo zvuči kao čudan koncept, ovaj proces zrenja zapravo doprinosi poboljšanju njenog ukusa, teksture i arome.

Suvo zrenje ribe je sličan procesu zrenja mesa. Riba se drži u kontrolisanom okruženju sa kontrolisanom temperaturom i vlagom. Kombinacija ova dva parametara sa određenim, unapred zadatim vrednostima, donosi rezultate u pogledu ukusa, teksture i arome, sa kojima svaki ljubitelj ribe mora biti zadovoljan. Dobija se krajnji proizvod bogatijeg i punijeg ukusa.

Suvo zrenje ribe (eng. Dry Aging) nije toliko čest proces kao suvo zrenje mesa, ali mnogi restorani prepoznaju vrednost ovog procesa. Riba koja je odležala u DryAger komori je atraktivnija za goste a najpre za prave ljubitelje dobre ribe.

PRIPREMA RIBE ZA PROCES SUVOG ZRENJA

Kako bi se pravilno odradio proces zrenja ribe, bez kvarenja i bacanja proizvoda, preporuka je njena prethodna pravilna obrada. Preporučuje se „Ike Jime“ tehnika obrade ribe, koja obezbeđuje da riba bude ubijena na što humaniji način te da se meso održi u što boljem stanju.

Ova tehnika koja izvorno dolazi iz Japana, koristi ili čvrsti udarac po glavi ili direktan ubod u mozak ribe. Precizan ubod pokrenuće krvarenje, nakon čega je potreban još jedan rez kroz leđnu moždinu kako bi se zaustavili svi refleksi ribe. Na ovaj način se postiže bolja tekstura mišica i mišići fileta postaju mekaniji i nežniji.

Nakon vađenja iznutrica i odstranjivanja krljušti, riba se stavlja na led kako bi se iscedila sva preostala krv. Nakon toga riba je spremna za proces zrenja. Riba se stavlja u Dry Ager uređaj, u kome se suši i odležava na odgovarajućoj temperaturi, kontrolisanoj vlagi, u potpuno sterilnoj sredini.

Kako bi se pravilno odvio proces zrenja ribe, bez pojave buđi i kvarenja, treba imati na umu sledeće stavke:

  1. Veoma je bitno da su komadi ribe sveži.
  2. Površina svakog komada ribe treba biti suva.
  3. Komade ribe ravnomerno okačiti u uređaju. Komadi ribe ne bi trebali međusobno da se dodiruju, kako bi vazduh mogao ravnomerno da cirkuliše unutar frižidera.
  4. Frižider ne sme biti napunjen do punog kapaciteta kako ne bi došlo do pojave leda u samom uređaju.

KAKO ODABRATI NAJBOLJI KOMAD RIBE ZA ZRENJE?

Prilikom odabira vrste ribe možete imati apsolutnu slobodu. Od morske ribe poput tune, pa sve do rečnih vrsta riba. Na vama je izbor!

U zavisnosti od sadržaja masti u ribi, dužina Dry Aging procesa može varirati. Suvlje ribe mogu odležati u frižideru od 2 do 4 dana, dok one masnije mogu čak do 2 nedelje i duže. Bez obzira na dužinu procesa, suvo zrenje će svakako unaprediti njene karakteristike i dati joj bogatiji I intenzivniji ukus.

Za one avanturističkog duha, moguće je i suvo zrenje jastoga, koji se nakon samo nekoliko dana zrenja može pretvoriti u neverovatno gurmansko zadovoljstvo.

Danas, riba predstavlja nezaobilaznu namirnicu, skoro svakog restorana ili ugostiteljskog objekta širom sveta. Riba koja je zrila u uređajima, kakav je DryAger, dodatno dobija na vrednosti upravo zbog svog drugačijeg i jedinstvenog ukusa, koji se mnogim ljubiteljima dobre hrane veoma dopada.

Kompanija Landig je dizajnirala i specijalno napravila uređaje koji su zaduženi za suvo zrenje mesa, sa specijalnim programima koji su prilagođeni suvom zrenju ribe. Poslednja generacija DryAger komore sa Smart Aging tehnologijom donosi dodatna unapređenja i još bolju kontrolu uslova unutar komore, što se direktno odražava na kvalitet finalnog proizvoda.


  • Savršeno pakovanje: Zašto su Hacona profesionalne varilice vaša najbolja opcija?
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Otkrijte više o vrhunskim Hacona varilicama – lidera u proizvodnji visokokvalitetnih i pouzdanih profesionalnih varilica. Sa širokim spektrom modela, inovativnim impulsnim varenjem i bezbednosnim funkcijama, Hacona podiže standarde u industriji pakovanja. Saznajte više o njihovim prednostima i kako mogu unaprediti vaš proces pakovanja.
  • Da li su plesan ili buđ štetni za komade mesa?
    Vreme čitanja: 4 minuta

    Pročitajte kako plesan može poboljšati ukus sireva i salama, ali i kako može biti opasna po zdravlje, naročito na mesu. Naučite kako da prepoznate lošu plesan i zašto DRY AGER uređaji omogućavaju bezbedno suvo zrenje mesa.
  • Sous Vide: Umetnost podešavanja temperature i vremena
    Vreme čitanja: 3 minuta

    Šta je SousVide kuvanje. Kako postići vrhunske rezultate metodom kuvanja u vakuumu i kako podesiti uređaj kako bi se dobilo vrhunsko kuvano meso? Potpuno besplatno uputstvo koje možete preuzeti i uz pomoć koga sigurno dobijate rezultate sa kojima ćete biti oduševljeni.
, , , ,